Rotterdamse (ex-)werknemers van sociale werkplaats in de knel door nabetaling van salaris

In Rotterdam krijgen zo’n 1000 (ex-)medewerkers van de sociale werkplaats extra geld. Ze ontvangen gemiddeld € 6.000 bruto, omdat ze sinds 2018 te weinig loon hebben gekregen. Maar in plaats van blijdschap, is er vooral veel onzekerheid. De nabetaling kan namelijk gevolgen hebben voor hun toeslagen en belastingen.

De mensen die dit geld krijgen, hebben vaak een laag inkomen en ontvangen toeslagen of een uitkering, zoals de WIA of Wajong. Als hun inkomen ineens hoger lijkt door de nabetaling, kunnen hun toeslagen omlaag gaan of zelfs teruggevorderd worden. Dit kan hen in financiële problemen brengen. Sommigen zijn zo bang voor deze gevolgen dat ze het geld liever niet willen ontvangen.

Gemeente wil oplossing, maar Belastingdienst zegt nee

De gemeente Rotterdam en Ombudsman Rotterdam-Rijnmond hebben de Belastingdienst gevraagd om een speciale regeling toe te passen. Dit zou ervoor zorgen dat de nabetaling niet meetelt als inkomen voor toeslagen. We zijn hierover ongeveer in een jaar in gesprek geweest. Maar na enkele hoopvolle signalen van de Belastingdienst kregen wij in december toch onverwachts een nee te horen op ons verzoek.

Bouw een hek om herstelgeld

Wethouder Werk en Inkomen Tim Versnel en ombudsvrouw Marianne van den Anker vinden het onbegrijpelijk dat iets wat zo simpel lijkt, niet binnen het systeem opgelost kan worden. Zij pleiten voor veilig geld: herstelbetalingen waarover alleen belasting wordt betaald, zonder verdere gevolgen van de overheid. Er zou een hek om het herstelgeld heen moeten komen.

In brieven aan de Belastingdienst schrijven de wethouder en ombudsvrouw  dat zij de situatie zien als een noodkreet namens de medewerkers van de sociale werkvoorziening:

20250305. Brief DG Belastingdienst en DG Toeslagen
Brief 26 maart 2025 ORR aan Peter Smink