Marianne van den Anker

Oplossen van klachten over de gemeente

Waarvoor staat Marianne van den Anker?

Marianne van den Anker is sinds 1 maart 2022 de ombudsman Rotterdam-Rijnmond. Ze zet vol in op herstel van vertrouwen als het misgaat tussen inwoners of ondernemers en hun gemeente. Maar ze wil problemen ook zo snel mogelijk zien en aankaarten – liefst nog voordat er klachten zijn. Daarom zal ze veel buiten kantoor te vinden zijn, om in de haarvaten van de samenleving te horen wat er allemaal speelt.

Ze kijkt ook of mensen niet verdwalen in een jungle van loketten en regels bij hun gemeente. Ze vraagt aandacht voor wat zij systeemgeweld noemt. Hierdoor kunnen mensen ernstig in de problemen komen. Bijvoorbeeld als overheden langs elkaar heen werken, of naar elkaar gaan verwijzen als er een probleem is. Of als zij hun eigen acties niet afstemmen met die van andere overheden en organisaties. De toeslagenaffaire is een bekend voorbeeld, maar ook voor een oplossing voor de sterk stijgende energieprijzen of de woningnood kunnen mensen vaak nergens terecht. Een opstapeling van dit soort problemen kan mensen geestelijk, lichamelijk, maatschappelijk of financieel aan de grond brengen

Marianne van den Anker heeft een sterke band met onze regio. Zij was eerder wethouder in Rotterdam en lid van de gemeenteraad. Eerder was zij wetenschappelijk onderzoeker voor de Erasmus Universiteit. Ook werkte zij voor de politie in Rotterdam-Rijnmond.

Daarnaast was lid van het algemeen bestuur van stichting BOOR, die onderwijs en speciaal onderwijs voor 30.000 kinderen verzorgt.

Ze was tot 1 maart 2022 voorzitter van het bestuur van OPEN Rotterdam.

Ook is zij een bekend als dagvoorzitter, columnist in het Algemeen Dagblad en ambassadeur voor de bestrijding van eenzaamheid. Zij presenteerde voor NPO Radio 1 het programma ‘Kwesties.’

Nevenfuncties

Marianne van den Anker heeft een aantal nevenfuncties:

  • Lid van het Bestuur van het IJsselland-ziekenhuis (onbezoldigd)
  • Lid Raad van Toezicht Capri Hartrevalidatie (bezoldigd)
  • Dagvoorzitter afscheid Rapporteur Mensenhandel (onbezoldigd)
  • Dagvoorzitter bijeenkomstenreeks ‘Bouwen aan vertrouwen’ voor het CAOP (bezoldigd)
  • Dagvoorzitter viering samenwerking Rotterdamse ziekenhuizen (onbezoldigd)
  • Dagvoorzitter Maredialoog (onbezoldigd)

 

Marianne van den Anker vervult de functie van gemeentelijk ombudsman van Rotterdam en omgeving. In dit filmpje legt zij uit wat zij voor u kan betekenen.