Klachten over herinrichting Dansenbuurt

(Samenvatting dossier 2015.846)

Omdat het riool in de Dansenbuurt-Zuid vervangen moet worden, zal de gemeente Capelle aan den IJssel in 2016 de buitenruimte opnieuw inrichten. Ter voorbereiding op deze herinrichting vraagt de gemeente op 4 april 2014 aan de bewoners om hun mening en wensen kenbaar te maken. Dat doen de bewoners. De gemeente ontwerpt mede naar aanleiding van de inbreng van de bewoners concepttekeningen en organiseert op 11 december 2014 een informatieavond.

De heren V. en H. en andere omwonenden hebben bezwaren tegen de plannen van de gemeente en zij doen een aantal voorstellen. De gemeente besluit deze voorstellen om een aantal praktische en beleidsmatige redenen niet over te nemen.

Volgens de heren V. en L. houdt de gemeente Capelle aan den IJssel geen rekening met de belangen van de bewoners bij de herinrichtingsplannen van de Dansenbuurt-Zuid. Ze vinden dat de gemeente hen schoffeert, omdat klachten en voorstellen als niet ter zake doende worden weggezet.

De bewoners vinden dat ze door 2 extra parkeerplaatsen en 4 extra groenvakken van de omgeving afgegrendeld worden en dat de ondergrondse containers een andere locatie moeten krijgen.

Verder willen zij dat de bomen behouden blijven en er geen groenvakken moeten komen.

Volgens de heren V. en L. is de buurt na de herinrichting niet veilig meer omdat hulpdiensten niet ter plaatse kunnen komen.

De gemeente is van mening dat de geplande containeropstelplaats qua ligging en loopafstand de beste locatie is.

Verder is het beleid van de gemeente de wijken groen te maken. Daarom komen er extra groenvakken.

De gemeente wil dat de parkeerplaatsen moderne afmetingen hebben. De huidige parkeerplaatsen zijn volgens de geldende normen te klein en omdat de bomen op kabels en leidingen staan, moeten ze gerooid worden. Volgens advies van de hulpdiensten is de Dansenbuurt-Zuid na de herinrichting voor hen goed te bereiken.

De ombudsman oordeelt dat de klachten ongegrond zijn.

De gemeente heeft volgens de ombudsman bij het maken van de inrichtingsplannen voldoende naar de wensen van de bewoners geluisterd.

Het besluit om niet al deze wensen op te volgen is volgens ombudsman voldoende goed beargumenteerd.