Zaak van de Maand: wie helpt een 18-jarige?

Elke maand vertellen we over een opvallende zaak. Van complexe kwesties tot emotionele zaken die het hart raken. We laten zien waar we ons allemaal voor inzetten. Deze maand het verhaal van Mats.*

Mats woonde in Rotterdam met zijn vader en zusje. Hij was druk bezig met zijn opleiding en het bouwen aan zijn toekomst. Mats werd verliefd op Lize*. Lize volgt dezelfde opleiding en woont bij haar ouders in Gouda. Mats’ vader is het niet eens met de relatie tussen deze twee jongeren. Een gewelddadige ruzie hierover eindigt ermee dat Mats uit huis wordt gezet en bij Lize (en haar ouders) op de stoep staat. Daar wordt hij liefdevol opgevangen. Mats heeft hulp nodig. Daarom wordt hij aangemeld bij een Rotterdams wijkteam voor hulp. En hij vraagt om een briefadres in Rotterdam, zodat hij ook studiefinanciering kan aanvragen. Maar Rotterdam wijst naar Gouda, Mats woont nu toch daar? Maar daar zijn de ouders van Lize het niet mee eens. Zij bieden hem tijdelijk opvang, maar het centrum van zijn leven is in Rotterdam. Daar wonen zijn vader en zusje met wie hij weer voorzichtig contact wil. En daar studeert hij en loopt hij stage. Na een half jaar van het kastje naar de muur te zijn verwezen, nemen de ouders van Lize contact op met de kinderombudsman: wie helpt Mats aan een duurzame oplossing?

De kinderombudsman neemt contact op met gemeente Rotterdam. Na wat telefoontjes en uitleg begint het balletje te rollen… Het wijkteam in Rotterdam pakt het op en zoekt hulp voor Mats. Ook krijgt Mats een briefadres in Rotterdam, zodat hij zijn studiefinanciering kan regelen. Ook al heeft het lang geduurd, Mats is blij met deze oplossing!

*Vanwege de privacy gebruiken we zelfverzonnen namen.

 

Met welke vragen kun je bij ORR  terecht en wat doen wij daarmee? Elke maand vind je hier een voorbeeld van de vragen en klachten die ORR krijgt en probeert op te lossen.