Zaak van de Maand: voor straf op straat

Deze maand gaat het over Claire*. Zij woont op een woongroep, omdat het bij haar vader niet veilig is. Hij is namelijk verslaafd. Claire krijgt ruzie met een ander meisje op de woongroep. De groepsleiding wil dat Claire en het andere meisje het samen met een van de begeleiders uitpraten. Claire wil dat niet. Het andere meisje is agressief en Claire is bang dat ze geweld gaat gebruiken. Omdat ze niet in gesprek wil gaan, besluit de groepsleiding dat Claire zo lang niet op de woongroep mag slapen. Claire weet nu niet waar ze moet slapen en vraagt de kinderombudsman om hulp.

De kinderombudsman adviseert Claire om aan de groepsleiding te vragen of ergens in de huisregels staat dat ze deze straf mogen opleggen. De kinderombudsman vindt het namelijk een nogal zware en ingrijpende maatregel. Zeker, omdat het andere meisje na het weekend gaat verhuizen. Na enig aandringen krijgt Claire te horen dat ze weer op de groep mag komen en slapen. Claire is hier natuurlijk erg blij mee en de kinderombudsman ook! Maar op haar vraag krijgt Claire geen antwoord…

Met welke vragen kan je bij de kinderombudsman terecht en wat doet de kinderombudsman daarmee? Elke maand vind je hier een voorbeeld van de vragen en klachten die de kinderombudsman krijgt en probeert op te lossen.

*Vanwege de privacy gebruiken we een zelfverzonnen naam.