Zaak van de Maand: straks word ik 18, maar waar moet ik dan heen?

Deze maand gaat het over Liam*. Liam woont  in een gesloten jeugdhulpinstelling. Hij volgt een opleiding en begint binnenkort met een stage in Rotterdam. Hij heeft zijn leven dus goed op de rit!  Toch heeft hij erg veel stress. Hij wordt bijna 18 en heeft nog geen vervolgplek om te wonen. Terug naar zijn ouders gaat niet.  Hij staat onder toezicht en zijn jeugdbeschermer doet zijn best om een plek voor hem te vinden. Na enkele maanden is dit nog steeds niet gelukt.

Op aanraden van zijn advocaat stuurt hij de gemeentelijke kinderombudsman een bericht. De kinderombudsman belt met Liam om van hem te horen wat er allemaal speelt. De kinderombudsman neemt na dit telefoontje contact op met de jeugdbescherming en met de gemeente Rotterdam over mogelijkheden die er zijn voor Liam. Na nogal wat aandringen van de kinderombudsman, zorgen zij samen  voor een oplossing! Liam is voor zijn verjaardag verhuisd naar een nieuwe instelling. Daar wordt hij in 18 maanden tijd t klaargestoomd om op zichzelf te wonen. Liam is erg blij met zijn nieuwe toekomstperspectief.

Met welke vragen kan je bij de kinderombudsman terecht en wat doet hij daarmee? Elke maand vind je hier een voorbeeld van de vragen en klachten die de  kinderombudsman krijgt en probeert op te lossen.

*Vanwege privacy gebruiken we een zelfverzonnen naam.