Zaak van de Maand: is contact met vader in het belang van het kind?

Meneer Schouten* heeft geen contact meer met zijn tienerdochter Tess. Tess is uit huis geplaatst en woont in een jeugdhulpinstelling. Meneer Schouten vindt dat de jeugdbescherming niet genoeg doet om het contact met zijn dochter te herstellen. Daarover dient hij een klacht in bij de kinderombudsman. Hij vraagt de kinderombudsman om de situatie op te lossen.

Bij de behandeling van klachten staat voor de kinderombudsman het belang van het kind voorop. Dat is een van de belangrijkste uitgangspunten van het Kinderrechtenverdrag. Maar wat zijn in dit geval de belangen van Tess? Daarvoor wil de kinderombudsman onder andere weten hoe Tess aankijkt tegen contact met haar vader. Wil zij contact met hem?  De kinderombudsman praat uitgebreid met Tess. Tess vertelt dat zij haar vader al een paar jaar niet meer ziet. Dat brengt rust voor Tess. Het gaat daardoor beter met haar. Zij wordt daarin gesteund door de jeugdbescherming. De kinderombudsman besluit dan de klacht van meneer Schouten niet te behandelen. De kern van zijn klacht – contactherstel met zijn dochter – kan de kinderombudsman niet oplossen. Dat vindt zij op dit moment niet in het belang van Tess.

Met welke vragen kan je bij de kinderombudsman terecht en wat doet zij daarmee? Elke maand vind je hier een voorbeeld van de vragen en klachten die de kinderombudsman krijgt en probeert op te lossen.

*Vanwege de privacy gebruiken we een zelfverzonnen naam.