Zaak van de Maand: een plek in het speciaal onderwijs gaat maanden duren …

Elke maand vertellen we over een opvallende zaak. Van complexe kwesties tot emotionele zaken die het hart raken. We laten zien waar we ons allemaal voor inzetten. Deze maand het verhaal van Dina.*

Dina (10 jaar) woonde in Rotterdam. Omdat haar ouders niet goed voor haar konden zorgen kwam Dina in een jeugdhulpinstelling terecht. Begin dit jaar kwam er goed nieuws. Ze kon gaan wonen in een gezinshuis in Rotterdam. Dichtbij familie die voor haar zo belangrijk is. Voorwaarde is wel dat er voor haar een plek op school is. En daar loopt het vast. Dina moet naar het speciaal onderwijs, maar daar is pas over maanden plek voor haar. De voogd doet haar uiterste best, maar het lukt niet. Het gezinshuis laat weten de plek voor Dina aan een ander kind te gaan geven. Dan neemt de voogd contact op met de kinderombudsman.

De kinderombudsman neemt eerst contact op met het samenwerkingsverband. Die laat weten niets te kunnen betekenen. De wachtlijst in het speciaal onderwijs (cluster 4) is heel erg lang, laten ze weten. Dan belt de kinderombudsman naar een schoolbestuur en vraagt hen, in het belang van Dina, om naar een creatieve oplossing te zoeken. Dat doen ze, omdat ze zien dat dit een bijzondere situatie is. Niet veel later komt het verlossende telefoontje. Dina kan naar school en dus kan ze naar het gezinshuis! De kinderombudsman is heel blij dat het schoolbestuur zich zo voor Dina heeft ingezet.

*Vanwege de privacy gebruiken we zelfverzonnen namen.

 

Met welke vragen kun je bij ORR  terecht en wat doen wij daarmee? Elke maand vind je hier een voorbeeld van de vragen en klachten die ORR krijgt en probeert op te lossen.