Verhuisvuilboete

Mevrouw H. verhuist in 2009 vanuit haar ouderlijk huis in Alblasserdam naar Rotterdam. Voordat zij verhuist bestelt zij via webwinkels een aantal zaken voor de inrichting van haar nieuwe woning. Deze spullen laat zij bezorgen bij haar ouderlijk huis in Alblasserdam. Op de dag dat zij de sleutel van haar woning in Rotterdam krijgt verhuist mevrouw H. haar inboedel. Als alles overgebracht is, de kasten in elkaar staan en de woning een beetje ingericht is, deponeert zij al het verpakkingsmateriaal in de vuilcontainer in de straat bij haar nieuwe woning.

Tot verbijstering van mevrouw H. en haar familie ontvangt haar vader in Alblasserdam enkele weken later een huisvuilboete van de gemeente Rotterdam. Volgens de gemeente heeft meneer H. afval vanuit Alblasserdam gestort in Rotterdam. Dat is niet toegestaan en daarom krijgt hij de boete. De gemeente heeft de adresgegevens van het huis van de ouders van mevrouw H. gevonden op het verpakkingsmateriaal dat in de vuilcontainer bij de nieuwe woning was gedaan.

De vader van mevrouw H. is het er niet mee eens dat deze boete aan hem is opgelegd en dient daarom bij de gemeente Rotterdam een bezwaarschrift in. Hij krijgt daar geen reactie op. Hij weigert de boete te betalen. Op elke aanmaning die volgt reageert de heer H. met een brief naar de gemeente, maar hij krijgt daarop geen reactie. De weigering van de heer H. om de boete te betalen is voor de gemeente Rotterdam aanleiding om de inning van de boete over te dragen aan een incassobureau.

Omdat de kosten hierdoor blijven oplopen schakelt de familie H. in juni 2014 uiteindelijk de gemeentelijke ombudsman in. De ombudsman vindt het belangrijk dat de gemeente alsnog zelf de kans krijgt de klacht naar tevredenheid van de familie H. af te handelen. Daarom stuurt hij de klacht door naar het cluster Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam met het verzoek om naar deze zaak te kijken.

In augustus 2014 wordt de ombudsman gebeld door het cluster Stadsbeheer. Stadsbeheer geeft toe dat de familie H. een logische verklaring heeft voor het feit dat er afval met hun adres in de vuilcontainer in Rotterdam lag. Het is niet duidelijk waarom er nooit op zijn brieven is gereageerd. De gemeente heeft besloten om de boete in te trekken. Hiermee is de verhuizing na vijf jaar eindelijk goed afgerond.