Rechten voor gevluchte kinderen

“Rechten voor gevluchte kinderen”. Daar gaat het over in het artikel van kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in de Rotterdamse kinderkrant Jong010 van april 2017.

Eén van de rechten is namelijk dat kinderen die in Nederland asiel aanvragen extra bescherming krijgen. Kinderen die gevlucht zijn, hebben vaak erge dingen meegemaakt. Het is belangrijk dat ze voldoende hulp en steun krijgen om daarmee om te gaan.

Anne Mieke: “De overheid zorgt bijvoorbeeld voor opvanglocaties waar gevluchte kinderen met hun ouders kunnen wonen. De overheid regelt ook dat kinderen onderwijs krijgen en dat ze naar de dokter kunnen als ze ziek zijn. Kinderen die alleen in Nederland komen, worden door de overheid geholpen om hun ouders te vinden.”

En wat kan de kinderombudsman doen? “Ik controleer bijvoorbeeld of ze ook echt voldoende hulp krijgen. En ik kijk of er voldoende plekken op scholen zijn voor gevluchte kinderen”, zegt Anne Mieke.

Dyco (12) en Cesaria (12) denken na over de vraag wat je kunt doen als er een grote groep kinderen naar Rotterdam komt, die zonder ouders of familie hun land uit zijn gevlucht. Waar kunnen ze dan wonen?

Wil je weten wat ze zeggen? Klik hier om het artikel in Jong010 te lezen.

Wil je ook de rest van de Rotterdamse kinderkrant lezen? Klik dan hier.

Bewaren

Bewaren