Recht op gelijke behandeling

‘Recht op gelijke behandeling’ is de titel van het artikel van de gemeentelijke kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in de Rotterdamse kinderkrant Jong010 van maart 2017.

Eén van de rechten in Nederland is namelijk dat ieder kind recht heeft op een eerlijke behandeling en dat er geen onderscheid gemaakt mag worden, omdat je bijvoorbeeld uit een ander land komt, een ander geloof hebt of een handicap hebt.

“De overheid moet ervoor zorgen dat elk kind in Nederland gelijk wordt behandeld. De overheid geeft bijvoorbeeld voorlichting over discriminatie. Ook volwassenen, zoals juffen en meesters, moeten ervoor zorgen dat elk kind gelijk wordt behandeld. Dit doen ze bijvoorbeeld door kinderen te beschermen tegen pesten”, legt Anne Mieke uit.

“Ik controleer of alle kinderen gelijk worden behandeld. Als de gemeente bijvoorbeeld een regel maakt waardoor sommige kinderen worden achtergesteld, spreek ik de gemeente daarop aan. Je kunt altijd naar mij toekomen als je onterecht anders wordt behandeld. Ik zal dan samen met jou kijken hoe dit kan worden opgelost”, zegt de kinderombudsman.

Florine (11) en Ayman (11) reageren op de vraag wat zij zouden doen om te voorkomen dat kinderen worden buitengesloten of worden gepest, omdat ze ‘anders’ zijn.

Wil je weten wat ze zeggen? Klik hier om het artikel in Jong010 te lezen.

Wil je ook de rest van de Rotterdamse kinderkrant lezen? Klik dan hier.

Bewaren