Parkeergeld betaald en toch boetes

Vanaf eind september 2015 is de gemeente Rotterdam anders gaan controleren of er wel betaald is voor het parkeren van een auto op straat. Er rijden vanaf dat moment scanauto’s rond in de stad. Voertuigen waar geen of te weinig parkeerbelasting voor is betaald, worden geselecteerd door middel van een scan op het kenteken. Wie niet of te weinig heeft betaald, krijgt binnen een week een boete op de deurmat.

 

4 parkeerboetes

De heer L. bezoekt het spreekuur van de gemeentelijke ombudsman en vertelt dat hij de afgelopen 3 maanden al 4 parkeerboetes (officieel: naheffingsaanslag parkeerbelasting) heeft gekregen in de buurt van de school waar hij werkt, terwijl hij alle keren heeft betaald. De heer L. wordt door de gemeente verwezen naar de gebruikelijke procedure en dient dan ook bezwaarschriften in. Voordat een bezwaarschrift in behandeling wordt genomen, moet eerst betaald worden. De heer L. is bang dat het in zijn geval een structureel probleem is omdat het al 4 keer in korte tijd gebeurd is. Daarom heeft hij een klacht ingediend bij de gemeente. Hier heeft hij helaas nog geen reactie op ontvangen. Wel ontvangt hij in de tussentijd nog een keer een boete.

 

Klacht doorgestuurd naar cluster Stadsbeheer

De ombudsman ziet dat de boetes inderdaad zijn opgelegd op tijdstippen waarop de heer L. heeft betaald. Er lijkt dan ook sprake te zijn van een evidente fout. Daarom zal de ombudsman interveniëren zonder de uitkomst van de bezwaarprocedure af te wachten. Hij stuurt deze klacht daarom ter behandeling door naar de directeur van het cluster Stadsbeheer.

 

Alle parkeerboetes worden vernietigd

De gemeente neemt daarop snel telefonisch contact op met de heer L. Uit onderzoek blijk dat de heer L. zijn auto parkeert in een straat die binnen een bepaalde sector ligt. Hij betaalt vervolgens bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaat, maar deze blijkt in een andere sector te liggen. Volgens de scanauto is er dan niet betaald voor de auto in de sector waar deze staat en volgt er dus een boete. Dit is uiteraard niet de bedoeling en de gemeente vernietigt alle parkeerboetes van de heer L. De heer L. is erg tevreden over deze oplossing.