Na 7 jaar eindelijk duidelijkheid

De moeder van mevrouw J. ontvangt in 2009 een huisvuilboete van de gemeente Rotterdam. Zij begrijpt dat niet, omdat ze niet in Rotterdam woont. Mevrouw J. dient daarom namens haar moeder een bezwaarschrift in bij de gemeente.

Omdat de gemeente niet reageert op dit bezwaarschrift neemt mevrouw J. in 2010 contact op met de gemeente. Uit het gesprek wat zij heeft met de gemeente, begrijpt mevrouw J. dat de gemeente heeft besloten dat haar moeder de huisvuilboete niet hoeft te betalen.

Mevrouw J. schrikt dan ook als zij in 2013 een brief van een deurwaarder onder ogen krijgt waarin haar moeder wordt gevraagd om de huisvuilboete uit 2009 onmiddellijk te betalen. Mevrouw J. dient opnieuw een bezwaarschrift in bij de gemeente tegen de huisvuilboete. Opnieuw komt er geen reactie van de gemeente. Omdat ook de deurwaarder geen verdere actie onderneemt gaat mevrouw J. er vanuit dat zij zich geen zorgen meer hoeft te maken.

Het pakt echter anders uit. In oktober 2016 wordt er onverwachts beslag gelegd op bijna 500 euro die de moeder van mevrouw J. nog tegoed heeft van de Sociale Verzekeringsbank. Dit beslag blijkt te zijn gelegd in opdracht van de gemeente voor de invordering van……..de huisvuilboete uit 2009.

Nadat mevrouw J. en haar broer tevergeefs contact hebben gezocht met de gemeente om meer duidelijkheid te krijgen over de beslaglegging op het geld van hun moeder bezoekt mevrouw J. het spreekuur van de gemeentelijke ombudsman. Mevrouw J. vertelt dat zij erg geschrokken is en niet aan haar moeder durft te vertellen wat er is gebeurd. Mevrouw J. vraagt of de ombudsman kan helpen om ervoor te zorgen dat de beslaglegging wordt teruggedraaid.

De ombudsman neemt contact op met de gemeente en legt uit dat een boete van 7 jaar geleden de reden is voor de beslaglegging op het geld van de moeder van mevrouw J. De gemeente gaat gelijk tot actie over en geeft de deurwaarder de opdracht om het beslag op te heffen.

Mevrouw J. is erg opgelucht met dit resultaat. Zij is blij dat zij haar inmiddels hoogbejaarde moeder nu niet hoeft te confronteren met de beslaglegging op haar inkomen en bedankt de ombudsman voor zijn snelle tussenkomst.