Rechten van kinderen bij een scheiding

De rechten van kinderen bij een scheiding. Daarover gaat het artikel van kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in de Rotterdamse kinderkrant Jong010 van mei 2017.

Eén van de rechten is dat ieder kind het recht heeft om bij zijn of haar ouders te leven en om met beide ouders om te gaan. ‘Alleen als één van de ouders niet goed voor het kind kan zorgen, hoeft het kind daar geen contact mee te hebben’, legt kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld uit.

Als ouders gaan scheiden, moeten ze samen een plan maken hoe ze hun kinderen opvoeden. In dat plan staat bijvoorbeeld waar de kinderen wonen en naar school gaan. De rechter moet zo’n plan goedkeuren. Een kind kan bij de rechter aangeven wat hij belangrijk vindt en wat hij wil. De rechter zal luisteren naar de mening van het kind.

‘Bij een scheiding verandert er vaak veel voor kinderen. Ik kijk of de rechten van kinderen worden gerespecteerd. Ik kan bijvoorbeeld aan hulpverleners vragen om kinderen te helpen als een echtscheiding problemen voor hen veroorzaakt. Kinderen kunnen ook bij mij terecht als ze vragen hebben over de scheiding van hun ouders’, zegt Anne Mieke.

Simran (12) en Stefano (12) vertellen wat zij tegen hun beste vriend zouden zeggen als hij moest kiezen om na de scheiding van zijn ouders bij zijn vader of bij zijn moeder te gaan wonen.

Wil je ook de rest van de Rotterdamse kinderkrant lezen? Klik dan hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren