Hoe is het om als kind of jongere op te groeien met een beperking of chronische ziekte?

In iedere gemeente wonen kinderen met een beperking of chronische ziekte. Bijvoorbeeld kinderen die in een rolstoel zitten, slechthorend of slechtziend zijn, kinderen met autisme of kinderen met diabetes. Welke obstakels komen zij tegen in het dagelijks leven?

De gemeentelijke kinderombudsman wil graag weten hoe het met die kinderen en jongeren gaat. Zij richt zich op kinderen uit Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Nissewaard en Rotterdam.

Op 1 oktober 2021 start de kinderombudsman met een onderzoek. Heb je een beperking of chronische ziekte? En wil je je ervaringen delen? Vul dan mijn vragenlijst in. Ook ouders en professionals roept de kinderombudsman op hun ervaringen te delen. De vragen gaan over thuis, school, vrije tijd, veiligheid en zorg.

Voor het  onderzoek gaat de kinderombudsman ook met kinderen en jongeren in gesprek. Over de obstakels in hun dagelijks leven én over de oplossingen die zij zien. Ook loopt zij met een aantal kinderen en jongeren een dagje mee.

Het onderzoek en de aanbevelingen biedt de kinderombudsman voor de zomer van 2022 aan de gemeenten aan.