Hardnekkige spookaanslag onroerende zaakbelasting

Een decoratie- en ontwerpbedrijf uit Noord-Brabant benadert de ombudsman. Ze krijgen sinds 2011 aanslagen voor een pand aan de Philips Willemstraat in Rotterdam. Het betreft de onroerende-zaakbelasting voor eigenaren en de rioolheffing. Het bedrijf, noch de daar werkzame personen, hebben ooit op dat adres ingeschreven gestaan. Een heuse spookaanslag. Het bedrijf heeft in 2011, 2012 en 2013 steeds bezwaar moeten maken, voordat de aanslag werd vernietigd. Een eenmalige vergissing is mogelijk, maar wanneer houdt dit op? Het bedrijf heeft uiteraard wel betere dingen te doen, zoals geld verdienen. Niets doen tegen de aanslag is geen optie. Een meegestuurd dwangbevel laat namelijk zien dat het voor de vakeenheid Belastingen menens is.

De ombudsman vraagt de directeur van de vakeenheid Belastingen om een structurele oplossing. Belastingen laat het bedrijf weten dat de aanslag voor 2014 is vernietigd. Om ervoor te zorgen dat dit de laatste aanslag vanuit Rotterdam aan het geplaagde bedrijf is geweest, heeft Belastingen de koppeling met het adres in de Philips Willemstraat weggehaald in het computersysteem. De ombudsman is tevreden dat het probleem zich niet nogmaals zal voordoen bij dit bewuste bedrijf. Wel is het jammer dat de koppeling niet eerder is weggehaald door een oplettende ambtenaar.

De ombudsman heeft vaker geconstateerd dat een zogenaamde ‘kennelijke fout’ zich maar bleef herhalen. Het betreft dan bijvoorbeeld een digitaal ‘vinkje’ dat moet worden weggehaald (of juist niet). Ook accepteert het systeem (de gebruikte software) soms niet dat een naam wordt weggehaald, zonder dat er een andere naam wordt ingevoerd. Ook schijnt het voor te komen dat bij een ‘update’ van het systeem oude gegevens ineens weer opduiken. De ombudsman vindt dat de gebruikte digitale systemen altijd dienstbaar en gebruiksvriendelijk moeten zijn. Burgers en bedrijven mogen niet de dupe worden van de beperkte mogelijkheden van een softwarepakket of computersysteem. Zeker niet als spookaanslagen het gevolg zijn!