De onafhankelijke ombudsman

In alle gemeenten waar ik ombudsman ben (met uitzondering van Spijkenisse) hebben op 19 maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen plaatsgevonden. In alle gemeenten zijn nieuwe raadsleden beëdigd en wordt een introductieprogramma aangeboden. Als ombudsman wil ik graag vertellen wat ik voor de gemeenteraad doe. De gemeenteraad benoemt mij immers en aan hen bied ik mijn rapporten en jaarverslagen aan.

Zo ben ik op vrijdag 28 maart 2014 mee geweest op de boot waar de Rotterdamse gemeenteraadsleden hun introductie in de gemeentelijke gang van zaken kregen. Op 10 april 2014 heb ik in een zaal in de bibliotheek in Vlaardingen mijn verhaal mogen houden. Tijdens die bijeenkomsten merk ik dat de positie van de ombudsman ook bij gemeenteraadsleden nog niet altijd duidelijk is.

De wet is daar duidelijk over. De ombudsman is onafhankelijk van de rest van de gemeente. Dat is dus onafhankelijk van het college van burgemeester en wethouders en het ambtelijk apparaat. De gemeenteraad benoemt de ombudsman voor een periode van 6 jaar Kan de gemeenteraad de ombudsman tussentijds ontslaan? Nee! Dat kan alleen als ik – kort samengevat – persoonlijk failliet wordt verklaard, gedwongen wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis of in een huis van bewaring of gevangenis terecht kom. Dat heb ik tot nu toe weten te vermijden en ik denk dat zoiets ook niet snel zal gebeuren.

Smiley.svg

Stukjes zoals deze, helpen er hopelijk aan mee dat er steeds meer duidelijkheid komt over de onafhankelijke positie ombudsman.