Burgemeester Aboutaleb opent nieuwe kantoor gemeentelijke ombudsman

Burgemeester A. Aboutaleb heeft  vrijdag 18 januari om 17.00 uur de officiële opening verricht van het nieuwe kantoor van de gemeentelijke ombudsman aan de Meent 106 in Rotterdam.
Het nieuwe kantoor is gevestigd op de 4e etage van het Minervahuis I, een karakteristiek vooroorlogs kantoorgebouw in het centrum van de Maasstad.

De nieuwe huisvesting is beter geschikt om cliënten te ontvangen dan het voormalige kantoor aan het Hofplein, waar een aparte spreekruimte ontbrak. Het kantoor aan de Meent omvat drie spreekkamers. Er is veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid en de privacy van bezoekers.

De gemeentelijke ombudsman heeft te maken met een toenemend aantal klachten over de lokale overheid. Zo nam in de gemeente Rotterdam het aantal klachten de afgelopen drie jaar met ruim veertig procent toe.
De ombudsman mevrouw mr. Anne Mieke Zwaneveld behandelt tevens klachten over de regiogemeenten Capelle aan de IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne. Hier is het aantal klachten vergeleken met Rotterdam doorgaans beperkter.

De ombudsman heeft in de meeste gemeenten een eigen spreekuur. Klagers uit de regio kunnen echter ook op het kantoor in Rotterdam terecht.

De gemeentelijke ombudsman is er niet alleen voor individuele burgers. Ook ondernemers en instellingen kunnen er met klachten over de lokale overheid terecht.