Armoede door de verblijfsstatus van een ouder

In de uitgave van januari 2018 besteedt de kinderkrant Jong010 apart aandacht aan een onderzoek dat de ombudsman heeft gedaan naar de leefsituatie van kinderen met ouders zonder verblijfsvergunning.

Eén van de internationale rechten is dat kinderen het recht hebben om op te groeien in een gezin waar genoeg geld is om te leven. Honderden Nederlandse kinderen hebben een vader of moeder zonder verblijfsvergunning.

Om die reden worden ze achtergesteld op kinderen met ouders die wèl in Nederland mogen wonen. “Dit kan niet en dit mag niet”, zegt kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld.

De kinderombudsman vertelt dat ouders zonder zo’n vergunning in Nederland niet mogen werken. Die vader of moeder kan dus geen geld verdienen. Ook staat in de wet dat een gezin geen geld van de overheid krijgt als één van de ouders niet in Nederland mag wonen. Ook de kinderen krijgen dus geen geld. Daardoor groeien veel kinderen op in armoede.

De kinderombudsman vindt dat de regels moeten veranderen: “Er moet beter worden gekeken naar wat goed is voor kinderen. Kinderen moeten desnoods zelf geld van de overheid kunnen krijgen om te leven als dat niet via hun ouders kan”.

De redactie van Jong010 heeft hierover gepraat met Nessim (9) en Sinem (9). Zij vertellen in de kinderkrant wat zij ervan vinden dat zulke kinderen in Nederland in armoede moeten leven.

Wilt u weten wat ze zeggen? Klik hier om het artikel in Jong010 te lezen.

En wilt u het rapport van de kinderombudsman lezen, klik dan hier.