Anne Mieke Zwaneveld wordt gemeentelijke (kinder)ombudsman van Albrandswaard

(Persbericht 11 december 2015)

Anne Mieke Zwaneveld wordt per 1 januari 2016 ombudsman en kinderombudsman van de gemeente Albrandswaard. De officiële benoeming heeft plaats tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 14 december 2015.

Albrandswaard (25.000 inwoners) is de achtste gemeente in het Rijnmondgebied die zich bij het bureau van de ombudsman Rotterdam-Rijnmond aansluit. De andere gemeenten zijn Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam, Nissewaard, Vlaardingen en Westvoorne.

Anne Mieke Zwaneveld is blij met deze gebiedsuitbreiding: “Gemeenten krijgen steeds meer taken en dan vind ik het logisch dat er een gemeentelijke ombudsman komt. Mijn ervaring is dat bewoners het prettig vinden om naar een eigen, gemeentelijke ombudsman te kunnen stappen als ze een klacht hebben over de gemeente. De lijnen tussen ons bureau en de gemeenten waar ik ombudsman ben zijn kort. We zijn herkenbaar, bereikbaar en we zijn doorgaans goed bekend met de lokale omstandigheden. Je kunt ons beschouwen als een soort veiligheidsventiel in de relatie van bewoners met de overheid. Dat is voor alle partijen prettig.”

Bijzonder is dat de gemeente Albrandswaard er voor heeft gekozen om Anne Mieke Zwaneveld gelijktijdig te benoemen tot kinderombudsman. Zwaneveld: “Ik vind het belangrijk dat de rechten van het kind worden gerespecteerd. Als kinderombudsman kijk ik heel kritisch naar de effecten van alle overheidsmaatregelen op de rechten van het kind.”

Net als de andere aangesloten gemeenten krijgt Albrandswaard een eigen inloopspreekuur van de (kinder)ombudsman. Het spreekuur wordt gehouden in het gebouw van de Stichting Welzijn Albrandswaard aan de Rijsdijk 17a in Rhoon (Het Koetshuys), elke maand op een maandag van 9 tot 10 uur, te beginnen op 18 januari 2016.
Daarnaast kunnen de bewoners van Albrandswaard gebruik maken van de inloopspreekuren van de ombudsman op het kantoor in Rotterdam aan de Meent 106 (4e etage):
– elke dinsdag van 9 tot 11.30 uur;
– elke woensdag van 13.30 tot 16.00 uur;
– elke twee weken op donderdagavond van 18.30 tot 20.30 uur.

Meer informatie over de bereikbaarheid en de werkwijze van de gemeentelijke (kinder)ombudsman is te vinden op de websites www.ombudsmanrotterdam.nl en www.kinderombudsmanrotterdam.nl.