Ombudsman Rotterdam-Rijnmond lanceert podcast ‘Wat zeg je?!’
In de gloednieuwe podcast ‘Wat zeg je?!’ duiken host Laurence van Ham en ombudsvrouw Marianne van den Anker met ervaringsdeskundigen en changemakers in schrijnende kwesties die het leven van velen raken. Van het toeslagenschandaal tot woningnood en van armoede tot overlast in de buurt, het komt allemaal aan bod. De eerste aflevering gaat over het toeslagenschandaal en is vanaf vrijdag 6 december te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.
Veel slachtoffers van het toeslagenschandaal zijn nog steeds verwikkeld in de bureaucratische hel van het herstelproces. Versnelling en verbetering van dit proces blijven uit. Daarom spreken wij bij Ombudsman Rotterdam-Rijnmond (ORR) inmiddels van een herstelschandaal. De centrale vraag van deze aflevering is: hoe zorgen we er als samenleving voor dat dit schandaal wordt opgelost voor de slachtoffers en hun kinderen? In deze ‘Wat zeg je?!’ spreken we met gedupeerde ouder Nathalie Grootenboer en Laurentien van Oranje van Stichting (Gelijk)waardig Herstel.
Je was er nooit mama
Het verhaal van Nathalie maakt de impact van het schandaal op haar gezin pijnlijk duidelijk: “Iedereen die slachtoffer is van dit schandaal beleeft en ervaart het anders. Ik stond in de overlevingsstand en ging steeds harder werken. Mijn kinderen zagen mij daardoor nauwelijks of ik lag te slapen. Dit heb ik ook teruggekregen van mijn kinderen: ‘Je was er nooit mama of je was te moe’. Het is echt een moeilijke periode geweest en dit kun je niet meer terugdraaien. Nooit meer.”
Als ORR vinden we dat er nog te weinig aandacht is voor de schade die is aangericht bij de kinderen. Zo worden jongeren nog steeds niet erkend als slachtoffer, maar zij dragen wel de grote gevolgen van dit schandaal.
Stichting (Gelijk)waardig Herstel
Laurentien werkt al zo’n vier jaar samen met gedupeerde ouders, kinderen en jongeren. De stichting, door en voor ouders, jongeren en kinderen, ontwikkelde samen met onafhankelijke experts een mensgerichte en integrale herstelaanpak. De uitgangspunten zijn regie, vertrouwen, neutraliteit en collectiviteit. Een methode waar ORR zich in kan vinden. Laurentien vertelt: “We leggen samen met ouders de hele puzzel, maar nooit om de onschuld van ouders te bewijzen. Want dat is nou precies wat zij al die vele jaren moesten doen.”
Er is op meerdere vlakken nogal wat gesteggel geweest tussen de stichting en de overheid. Laurentien vertelt hierover: “Het pijnlijke is dat het hún aanpak is die vanuit wantrouwen is aangevallen, en dit is meteen ook het lelijke. Kinderen, jongeren en ouders hebben me gevraagd om hen te verbinden. Van daaruit is een menselijke en rechtvaardige herstelaanpak tot stand gekomen waar we de beste letselschade experts bij hebben gehaald.”
Buiten kijf staat dat herstel voor slachtoffers het allerbelangrijkste is. “En we activeren de hele samenleving. Het is echt een heel bijzonder collectief van mensen en organisaties. Ergens moeten we over die heuvel gaan met elkaar om dan te kunnen zeggen dat het nu echt opgelost gaat worden”, aldus Laurentien.
Benieuwd naar de aflevering?
Bij Ombudsman Rotterdam-Rijnmond horen we dagelijks verhalen van inwoners, ondernemers en professionals waar je oren van gaan klapperen. Met ‘Wat zeg je?!’ breiden we onze missie uit om zowel de schrijnende realiteit achter deze verhalen te belichten als de vele aangedragen oplossingen een podium te geven. De eerste aflevering, over het toeslagenschandaal, is nu te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.