Werk, beschut werk, tegenprestatie

Werk, beschut werk, tegenprestatie

Met werk kunt u inkomen verdienen. Dat is nodig om bijvoorbeeld de huur te betalen en om boodschappen te doen.

Begeleiding naar werk

Soms lukt het niet om werk te vinden. De gemeente kan u ook daarmee helpen. Door u te helpen met solliciteren of het vergoeden van een opleiding bijvoorbeeld. Of door u aan werkervaring te helpen.

Beschut werk

Heeft u een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking? Op een beschutte werkplek kunt u werken in een aangepaste, beschutte omgeving. Daar gelden bijvoorbeeld andere eisen of er zijn minder prikkels. Bij beschut werk is er meer begeleiding tijdens het werk en/of zijn er aangepaste werkplekken. De gemeente moet zorgen voor het aanbieden van beschutte werkplekken.

Loopt u vast bij de gemeente?

Bij het traject naar werk of tijdens uw beschutte werk kunnen er zaken mislopen. De ombudsman krijgt bijvoorbeeld klachten van mensen die hun activeringscoach niet kunnen bereiken. Of er zijn problemen op een beschutte werkplek met een leidinggevende of collega’s. Voor mensen met en beperking kan ook de locatie van een aangepaste werkplek of het vervoer daarheen een probleem zijn.

Loopt u vast bij de gemeente, dien dan eerst een klacht in bij de gemeente. Helpt dit niet of duurt het te lang? Kom dan naar de ombudsman. Bel 0800 0802, stuur de ombudsman een e-mail of dien uw klacht online in.