Rotterdam heeft honderden sportverenigingen. Zij bieden tientallen verschillende soorten sport aan. Sportverenigingen spelen een belangrijke rol in de Rotterdamse samenleving. Het is een plek om met elkaar te leren samenwerken en om samen tijdens plezier te beleven.
De gemeente heeft een servicepunt ingericht voor inwoners die graag in groepsverband willen gaan sporten, maar niet goed weten waar zij moeten beginnen. Maar ook voor inwoners die nog niet precies weten wat voor een sport zij leuk vinden. Via Rotterdam Sportsupport wordt de mogelijkheid geboden om kennis te maken met een Rotterdamse sportvereniging, bijvoorbeeld door proeflessen te volgen. Sport is er voor iedereen en op elk niveau. Ook voor personen met een visuele, auditieve of andere beperking. Rotterdam Sportsupport biedt ook informatie over het aanbod aangepaste sporten.
Sportverenigingen hebben ook voorzieningen nodig. Bijvoorbeeld een veld of een sporthal. Veel van deze gebouwen zijn eigendom van de gemeente, of ondergebracht in het Sportbedrijf. Dat bedrijf is helemaal in handen van de gemeente. Die gebouwen moeten voor de sporters bijvoorbeeld goed toegankelijk zijn en veilig. Verenigingen moeten ze tegen een redelijke vergoeding kunnen gebruiken.
Bovendien sport niet iedereen bij een vereniging. Hardlopen kan ook goed buiten een club, net als fietsen, wandelen en eigenlijk iedere sport die je alleen kunt doen. Het is belangrijk dat de inrichting van de stad dit mogelijk maakt. Losliggende stoeptegels of te smalle, onoverzichtelijke fietspaden zijn ook voor sporters gevaarlijk.
Voor gezinnen met te weinig geld voor een sportclub, zijn er ook mogelijkheden. Ouders kunnen een aanvraag doen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam. Voor kinderen die ervoor in aanmerking komen betaalt dit fonds de contributie direct aan de sportvereniging, zodat ieder kind kan sporten.
Bent u toch ontevreden over de gemeente bij het sporten in Rotterdam? Dien in dat geval eerst een klacht in bij de gemeente. Helpt dit niet of duurt het te lang? Kom dan naar de ombudsman. Bel 0800 0802, stuur de ombudsman een e-mail of dien uw klacht online in.