RBZ

RBZ

Voor zelfstandig ondernemers in Rotterdam en omgeving die financiële steun nodig hebben is er het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Dit bureau is van de gemeente Rotterdam. Het helpt zelfstandigen uit meerdere gemeenten in de regio Rotterdam Rijnmond. Het verstrekt bijstand voor zelfstandigen (Bbz-uitkering) en ondersteunt startende zelfstandig ondernemers. Bijvoorbeeld met een lening voor startkapitaal. Bij onvoldoende inkomsten kijkt RBZ mee hoe meer opbrengst kan worden behaald. Zelfstandigen (55+) die overwegen te stoppen kunnen in aanmerking komen voor een uitkering voor voormalig ondernemers, de zogeheten IOAZ-uitkering.

Het RBZ heeft tijdens de corona-epidemie ook inkomenssteun aan zelfstandig ondernemers verzorgd. Het ging daarbij om de uitvoering van de Tozo-regelingen 1-5 voor zelfstandigen die hard werden geraakt door de maatregelen tegen Corona.

De ombudsman krijgt regelmatig klachten over het RBZ. Bijvoorbeeld over de Tozo-uitkeringen. Bijvoorbeeld omdat de aanvraag en betaling van de Tozo-uitkering soms lang duurde. Ook over terugvorderingen of inhoudingen die volgens de klagers niet kloppen. Andere klachten gaan over administratieve problemen of over hulp bij schulden die niet goed verloopt. Er zijn ook klachten bekend waarbij een klager is doorverwezen naar een andere organisatie voor hulp die de klager weer terugverwijst naar het RBZ.

Loopt u als zelfstandig ondernemer met te weinig inkomen of met schulden vast bij uw gemeente? Dien dan éérst een klacht in bij uw gemeente. Helpt dit niet of duurt het te lang? Kom dan naar de ombudsman. Bel 0800 0802, stuur een mail of dien online uw klacht in.

LET OP: als u het niet eens bent met een beslissing, moet u op tijd bezwaar- of beroep instellen. Dat kan niet via een klacht bij de gemeente of de ombudsman. Als u een klacht bij de gemeente of de ombudsman indient, blijft de termijn voor bezwaar of beroep ook gewoon doorlopen. Wacht dus niet met uw bezwaar of beroep tot uw klacht is behandeld. Heeft u hulp nodig om in bezwaar of beroep te gaan? Vraag dan meteen advies bij het Juridisch loket, 0900 8020.